AAA
Geschreven door Docura Thuiszorg op 7 juni,2023.

Vloerkleed Schoonmaken: Ontdek de simpele stappen

Huishoudelijke hulp nodig?
Bekijk aanbod
Werken bij Docura?
Bekijk vacatures
Deel dit artikel

Wonen is pas echt comfortabel als je je omringt met schoonheid en hygiëne. Een vloerkleed kan beide bieden, mits het goed onderhouden wordt. In dit artikel gaan we in op het onderwerp ‘vloerkleed schoonmaken’. We zullen uitleggen waarom het zo belangrijk is, hoe je het kunt doen en welke producten je daarvoor nodig hebt.

Waarom is schoonmaken belangrijk?

Het belang van hygiëne bij het schoonmaken van vloerkleden

Vloerkleden voegen comfort en stijl toe aan elke ruimte, maar ze kunnen ook huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen en andere allergenen vasthouden. Het is dus essentieel om je vloerkleed regelmatig te reinigen om een gezonde leefomgeving te behouden.

Huisstofmijt is een veelvoorkomende veroorzaker van allergieën en astma. Deze kleine beestjes voeden zich met huidschilfers en gedijen in warme, vochtige omgevingen, zoals in vloerkleden. Hoewel het onmogelijk is om alle huisstofmijten uit je huis te verwijderen, kan regelmatige reiniging hun aantallen aanzienlijk verminderen.

Naast huisstofmijt kunnen vloerkleden ook andere allergenen vasthouden, zoals pollen, schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Deze allergenen kunnen luchtwegirritatie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn. Door je vloerkleed regelmatig schoon te maken, verlaag je het risico op allergie-aanvallen in je huis.

De levensduur van je vloerkleed verlengen door regelmatige reiniging

Je vloerkleed is een investering die je wilt beschermen. Maar wist je dat regelmatig schoonmaken een van de meest effectieve manieren is om de levensduur van je vloerkleed te verlengen?

Vuil en stof kunnen in de vezels van je vloerkleed terechtkomen en daar de structuur van je vloerkleed beschadigen. Hierdoor slijt je vloerkleed sneller. Door je vloerkleed regelmatig te stofzuigen, verwijder je dit vuil en stof, waardoor je vloerkleed langer meegaat.

De benodigdheden voor het effectief schoonmaken van een vloerkleed

Het schoonmaken van een vloerkleed kan een uitdaging zijn, maar met de juiste hulpmiddelen wordt het een stuk eenvoudiger. Hieronder staan enkele van de essentiële items die je nodig hebt:

 1. Stofzuiger: Dit is het eerste gereedschap dat je nodig hebt voor het schoonmaken van een vloerkleed. Een goede stofzuiger kan vuil, stof en allergenen van je vloerkleed verwijderen. Het is ideaal om een stofzuiger te hebben met verschillende opzetstukken, zodat je gemakkelijk moeilijk bereikbare plekken kunt schoonmaken.
 2. Milde zeep: Afhankelijk van het materiaal van je vloerkleed, kan een milde zeep nodig zijn om het te reinigen zonder de vezels te beschadigen. Zorg ervoor dat de zeep die je kiest veilig is voor het materiaal van je vloerkleed.
 3. Zachte borstel: Een zachte borstel kan nuttig zijn om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen. Het kan ook helpen om de vezels van je vloerkleed op te fluffen.
 4. Schoonmaakdoekjes of sponzen: Deze zijn handig om morsen en vlekken te verwijderen. Het is het beste om altijd een schoonmaakdoekje bij de hand te hebben voor noodgevallen.
 5. Vlekkenverwijderaar: Afhankelijk van het soort vlekken dat je op je vloerkleed kunt krijgen, kan een vlekkenverwijderaar nodig zijn. Er zijn veel verschillende soorten vlekkenverwijderaars beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er een kiest die veilig is voor je vloerkleed.
 6. Baking soda: Dit is een geweldig natuurlijk reinigingsproduct dat kan helpen bij het verwijderen van geuren uit je vloerkleed. Je kunt het ook gebruiken om sommige soorten vlekken te verwijderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende soorten vloerkleden verschillende zorg nodig hebben. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant van je vloerkleed controleert voordat je het schoonmaakt.

Stap 1: controleren en stofzuigen

Voordat je met het daadwerkelijke reinigingsproces begint, zijn er enkele voorbereidende stappen die je moet nemen. Allereerst moet je je vloerkleed inspecteren op eventuele schade of bijzonder hardnekkige vlekken. Deze gebieden zullen misschien extra aandacht nodig hebben tijdens het reinigingsproces.

Het vloerkleed stofzuigen

Begin met het stofzuigen van beide zijden van je vloerkleed om los vuil en stof te verwijderen. Dit is een essentiële stap omdat vuil en stof diep in de vezels van je vloerkleed kunnen doordringen en het kunnen beschadigen. Het is belangrijk om beide zijden van je vloerkleed te stofzuigen omdat vuil en stof zich ook aan de onderkant kunnen ophopen.

Huishoudelijke hulp vacatures

Haal jij energie uit het schoonmaken, we hebben veel huishoudelijke hulp vacatures die je eens kunt bekijken. Ook bij jou in de buurt!

Stap 2: Grondige reiniging

Het is niet voldoende om je vloerkleed alleen maar te stofzuigen. Om ervoor te zorgen dat je vloerkleed echt schoon is, moet je het grondig reinigen.

Het vloerkleed wassen

Vul een emmer met warm water en voeg een mild reinigingsmiddel toe. Gebruik een zachte borstel om het reinigingsmiddel in het vloerkleed te werken. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je niet te hard schrobt, omdat dit de vezels van je vloerkleed kan beschadigen.

Vlekken behandelen

Vlekken kunnen hardnekkig zijn en vragen om speciale behandeling. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar voor allerlei soorten vlekken. Hier zijn een paar handige links voor specifieke soorten vlekken: Chocoladevlekken verwijderen, Rode wijn vlek verwijderen, Olijfolie vlek verwijderen.

Stap 3: Na het schoonmaken

Na het reinigen van je vloerkleed zijn er nog enkele stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je vloerkleed zo lang mogelijk meegaat.

Droogproces

Na het wassen is het belangrijk om je vloerkleed grondig te laten drogen. Dit voorkomt de groei van schimmel en meeldauw, die geuren kunnen veroorzaken en je vloerkleed kunnen beschadigen. Als het weer het toelaat, hang je vloerkleed dan buiten op om te drogen. De frisse lucht kan helpen om eventuele resterende reinigingsmiddelgeuren te verwijderen.

Schoonmaken met baking soda

Het is een bekend feit dat baking soda een geweldig natuurlijk schoonmaakmiddel is. Niet alleen is het effectief in het verwijderen van vlekken, maar het kan ook helpen om geuren te neutraliseren nadat je vloerkleed is gewassen. Strooi eenvoudigweg een royale hoeveelheid baking soda over je vloerkleed en laat het een paar uur inwerken. Vervolgens stofzuig je het baking soda op, en je zult merken dat je vloerkleed frisser ruikt. Dit is een geweldige methode om te proberen als je merkt dat je vloerkleed een beetje muf ruikt, zelfs na het wassen. Je kunt hier meer leren over het gebruik van baking soda voor het schoonmaken: Schoonmaken met baking soda.

Preventieve maatregelen

Het behoud van een fris en schoon vloerkleed gaat verder dan periodieke reiniging. Preventieve maatregelen zijn cruciaal in het onderhoud van je vloerkleed om ervoor te zorgen dat het er altijd op zijn best uitziet. Hier zijn enkele handige tips:

Regelmatig stofzuigen

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar regelmatig stofzuigen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je vloerkleed schoon te houden. Het stofzuigen helpt bij het verwijderen van los vuil en stof dat zich in de vezels van het kleed heeft genesteld. Door regelmatig te stofzuigen, verminder je de kans dat dit vuil diep in de vezels wordt ingetrapt en moeilijker te verwijderen is. Het is ideaal om je vloerkleed minstens één keer per week te stofzuigen, of vaker als het in een ruimte ligt die veel wordt gebruikt.

Snel handelen bij vlekken

Het snel aanpakken van vlekken kan het verschil maken tussen een permanente vlek en een vlek die volledig wordt verwijderd. Als er iets op je vloerkleed wordt gemorst, probeer het dan zo snel mogelijk op te ruimen. Hoe langer een vlek de tijd heeft om in de vezels van het kleed te trekken, hoe moeilijker het wordt om hem te verwijderen. Hier zijn enkele nuttige links voor het behandelen van specifieke soorten vlekken: Chocoladevlekken verwijderen, Rode wijn vlek verwijderen, Olijfolie vlek verwijderen.

Vermijd overmatig zonlicht en warmte

Overmatige blootstelling aan zonlicht en warmte kan de kleur van je vloerkleed doen vervagen en de vezels beschadigen. Probeer je vloerkleed uit direct zonlicht te houden, vooral tijdens de piekuren van de dag. Als je vloerkleed in een ruimte ligt die veel zonlicht krijgt, overweeg dan om gordijnen of jaloezieën te gebruiken om het zonlicht te filteren.

Verdere reinigingstips

Gebruik van stoomreiniger

Een stoomreiniger kan helpen om diepgelegen vuil uit je vloerkleed te verwijderen. Het is een effectieve manier om hardnekkig vuil los te maken.

Professionele reiniging overwegen

Als je vloerkleed zeer waardevol of delicaat is, kun je overwegen om het professioneel te laten reinigen. Dit kan helpen om schade aan het vloerkleed te voorkomen.

Verschillende soorten vloerkleden en hun zorg

Wollen vloerkleden

Wollen vloerkleden zijn duurzaam en vuilafstotend. Ze moeten echter met zorg worden gereinigd om krimp en kleurvervaging te voorkomen.

Synthetische vloerkleden

Synthetische vloerkleden zijn vaak duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Ze kunnen vaak grondiger worden gereinigd dan natuurlijke vezels.

Perzische en oosterse vloerkleden

Deze vloerkleden zijn vaak zeer waardevol en vereisen een speciale zorg. Ze moeten altijd professioneel worden gereinigd.

Veelgestelde vragen over vloerkleden schoonmaken

Kan ik mijn vloerkleed buiten schoonmaken?

Ja, het buiten schoonmaken kan helpen om het vloerkleed grondiger te reinigen. Zorg er echter voor dat je het vloerkleed goed laat drogen om schimmelvorming te voorkomen.

Wat moet ik doen als mijn vloerkleed muf ruikt?

Het gebruik van baking soda kan helpen om geuren te neutraliseren. Laat de baking soda een nacht op het vloerkleed liggen en stofzuig het dan grondig.

Kan ik mijn vloerkleed met de hand wassen?

Ja, vooral voor delicate vloerkleden kan handwas de beste keuze zijn. Zorg ervoor dat je een mild reinigingsmiddel gebruikt en het vloerkleed goed spoelt.

Kan ik mijn vloerkleed in de droger doen?

Het wordt over het algemeen afgeraden om een vloerkleed in de droger te doen, omdat dit de vezels kan beschadigen.

Hoe kan ik mijn vloerkleed beschermen tegen slijtage?

Regelmatig stofzuigen, vlekken snel behandelen en het vloerkleed uit de zon houden kan helpen om slijtage te verminderen.

Meer tips

Stap voor stap lamellen Reinigen

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je lamellen schoon te maken? Of...

Lees verder

Gemakkelijk koffievlekken verwijderen

Heb je ooit je ochtendkoffie over je kleding gemorst en je afgevraagd hoe je die...

Lees verder

Schimmel in de Badkamer, dit doe je er tegen

Heb je ooit zwarte of groene vlekken in je badkamer opgemerkt? Dit zijn vaak tekenen...

Lees verder

Kalkaanslag Verwijderen: Effectieve Methoden en Tips

Wat is kalkaanslag en waarom moet je het verwijderen? Heb je ooit die witte, korstachtige...

Lees verder

Milieuvriendelijk Schoonmaken: Een Nieuwe Trend in Huis

In de wereld van vandaag wordt milieubewustzijn steeds belangrijker. Dit geldt ook voor het schoonmaken...

Lees verder

Huisdiergeuren Neutraliseren: Een Fris Huis met Natuurlijke Methoden

Huisdieren zijn een bron van vreugde en gezelschap in vele huishoudens. Echter, zij kunnen ook...

Lees verder

Hoe Maak Je De Ovenruit Schoon: Een Stap-voor-Stap Handleiding

Welkom bij deze praktische gids over hoe je de binnen- en buitenruit van je oven...

Lees verder

Doucheputje Ontstoppen: Een Complete Gids

Je doucheputje ontstoppen is helaas een veelvoorkomend huishoudelijke taak. In dit artikel verkennen we de...

Lees verder

Magnetron schoonmaken

Magnetron schoonmaken: Van dagelijkse reiniging tot hardnekkige vlekken

Iedereen kent het wel: je hebt snel een maaltijd in de magnetron opgewarmd en voor...

Lees verder

aquarium reinigen

Aquarium reinigen: Hoe voorkom je algen en vuil? Praktische tips!

Een aquarium is niet alleen een esthetisch verrijkend element in uw woonruimte, maar het dient...

Lees verder

Roest verwijderen

Roest verwijderen in huis: Stap-voor-stap naar een glanzend resultaat!

Roest in huis is een alomtegenwoordig probleem dat veel huiseigenaren treft. Deze ongewenste bruine vlekken...

Lees verder

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen: Van eenvoudige trucs tot expert tips!

Of het nu gaat om je terras, je tuinmeubels of zelfs plekken binnenshuis, groene aanslag...

Lees verder

Vacatures bij jou in de buurt

Werken bij Docura

Huishoudelijke hulp medewerker Ermelo

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Ermelo

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Student/bijbaan In overleg

 • Tot € 16,49 per uur

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Nieuwegein

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Nieuwegein

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Elburg

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Elburg

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Leusden

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Leusden

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Putten

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Putten

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Naarden

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Naarden

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Soesterberg

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Soesterberg

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Zeewolde

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Zeewolde

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Utrecht

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Utrecht

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Wijdemeren

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Wijdemeren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Blaricum

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Blaricum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist