AAA
Geschreven door Docura Thuiszorg op 6 september,2023.

Afvoer verstopt keuken? Snelle oplossingen die echt werken!

Huishoudelijke hulp nodig?
Bekijk aanbod
Werken bij Docura?
Bekijk vacatures
Deel dit artikel
afvoer verstopt keuken

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: een verstopte keukenafvoer. Het is een veelvoorkomend huishoudelijk probleem dat voor veel frustratie kan zorgen. Of je nu een fanatieke chef-kok bent of iemand die af en toe een maaltijd bereidt, de afvoer van je keuken kan het moeilijk hebben. Na verloop van tijd kunnen restjes, vetten en zeep zich ophopen en voor problemen zorgen.

De meest voorkomende oorzaken van een verstopte keukenafvoer

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar de afvoer in je keuken krijgt veel te verduren. Hierdoor kan hij makkelijk verstopt raken. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Vet- en etensresten

Verreweg de grootste oorzaak van een blokkade. Vetten kunnen stollen bij koudere temperaturen en vormen zo een dikke laag aan de binnenkant van je leidingen. Gecombineerd met etensresten, zoals rijst of pastakorrels, die vaak zonder nadenken worden weggespoeld, vormen ze samen een hardnekkige blokkade.

Zeepresten

Terwijl zeep bedoeld is om schoon te maken, kan het in combinatie met vetten en oliën juist problemen veroorzaken. Deze mix kan namelijk een kleverig, hard residu vormen dat langzaam maar zeker je afvoer verkleint en uiteindelijk verstopt.

Grote voorwerpen

Zelfs een klein ongelukje, zoals het laten vallen van een theezakje, een stuk fruit of zelfs een sieraad, kan de oorzaak zijn van een verstopping. Deze voorwerpen vormen een beginblokkade waarachter andere resten zich makkelijk ophopen.

Symptomen van een verstopte afvoer

Een verstopte afvoer in de keuken is een ongemak dat velen van ons hebben ervaren. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een plotselinge verrassing lijkt, zijn er meestal vroege waarschuwingssignalen die we over het hoofd kunnen zien. Hier zijn enkele symptomen om op te letten:

Water dat langzaam wegvloeit

Als je ooit hebt opgemerkt dat het water in je gootsteen langer dan normaal blijft staan of slechts langzaam wegstroomt, is dit een duidelijke indicatie van een mogelijk probleem. Een traag afvoerende gootsteen kan erop wijzen dat er zich ergens een blokkade vormt.

Slechte geuren

Een stinkende gootsteen is meer dan alleen onaangenaam; het is een teken dat er iets niet klopt. Wanneer voedselresten en ander afval vast komen te zitten in de afvoer, kunnen ze beginnen te ontbinden en een onaangename geur afgeven. Dit is vaak het eerste teken dat veel mensen opmerken.

Hoe voorkom je een verstopte afvoer?

Om te voorkomen dat je wordt geconfronteerd met de chaos en het gedoe van een verstopte afvoer, zijn hier enkele preventieve maatregelen:

Regelmatig schoonmaken

Maak het een gewoonte om je afvoer minstens één keer per week te reinigen. Dit kan eenvoudigweg door heet water door de gootsteen te gieten. Voor een diepere reiniging kun je overwegen om natuurlijke reinigers zoals baking soda en azijn te gebruiken.

Voedselresten vermijden

Het lijkt misschien een kleine moeite, maar door voedselresten direct in de prullenbak te gooien en niet in de gootsteen, kun je veel problemen voorkomen. Denk aan dingen als koffiedik, eierschalen en botjes.

Hete water techniek

Het regelmatig doorspoelen van je afvoeren met kokend water is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om ze schoon te houden. Kokend water werkt op twee manieren:

 1. Het smelt vetten en oliën die zich kunnen ophopen langs de binnenkant van de leidingen, vooral na het bereiden en afwassen van vette maaltijden.
 2. Het helpt ook om zeepresten en andere kleverige substanties weg te spoelen die zich kunnen ophopen en leiden tot blokkades.

Het is een goed idee om de gewoonte te ontwikkelen om een keer per week een ketel kokend water door elk van je afvoeren te gieten, vooral na een grote maaltijd of na het gebruik van veel zeep.

Effectieve methoden om je afvoer te ontstoppen

Elke huiseigenaar of huurder zal vroeg of laat waarschijnlijk met een verstopte afvoer te maken krijgen. Gelukkig zijn er verschillende methoden om deze vervelende blokkades aan te pakken:

Mechanische methoden

De plopper, vaak geassocieerd met toiletverstoppingen, kan ook een redder in nood zijn voor verstopte keukenafvoeren. De kracht van de plopper ligt in het creëren van een vacuüm. Door de plopper op en neer te bewegen, genereer je een zuigende kracht die helpt om blokkades los te trekken en de vrije stroming van water te herstellen.

Natuurlijke oplossingen

Deze natuurlijke oplossing is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook verrassend effectief zijn. Wanneer je baking soda gevolgd door azijn in de afvoer giet, ontstaat er een bruisende reactie die helpt bij het losmaken van blokkades. Na 20-30 minuten laat je heet water door de afvoer lopen om alles weg te spoelen.

Chemische ontstoppers

Hoewel deze producten krachtig kunnen zijn en vaak snelle resultaten leveren, komen ze met een prijs. Ze bevatten agressieve chemicaliën die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor de leidingen en de gezondheid. Ze kunnen ook schadelijk zijn voor septic tanks. Als je besluit een chemische ontstopper te gebruiken, zorg er dan voor dat je een goed geventileerde ruimte hebt, handschoenen draagt en de instructies zorgvuldig volgt. En overweeg ze als een laatste redmiddel na het proberen van milieuvriendelijkere methoden.

Professionele hulp inschakelen

Als je al het bovenstaande hebt geprobeerd en de afvoer nog steeds verstopt is, is het misschien tijd om een professional in te schakelen. Er zijn veel loodgieters die gespecialiseerd zijn in het ontstoppen van afvoeren en die de juiste apparatuur hebben om het probleem snel en efficiënt op te lossen.

Huishoudelijke hulp worden?

Als je het leuk vindt om anderen te helpen met hun huishoudelijke taken en je hebt oog voor detail, dan zou je kunnen overwegen om professionele huishoudelijke hulp te worden. Zo hebben wij bijvoorbeeld verschillende huishoudelijke hulp vacatures beschikbaar. Dit kan een geweldige manier zijn om je passie voor schoonmaken in een carrière om te zetten.

Conclusie

Een verstopte keukenafvoer kan een nachtmerrie zijn, maar met de juiste kennis en hulpmiddelen kan het probleem snel worden aangepakt. Of je nu kiest voor preventieve maatregelen of het probleem aanpakt wanneer het zich voordoet, het belangrijkste is om actie te ondernemen voordat het erger wordt.

FAQs

Kan ik een commerciële ontstopper gebruiken voor elke soort verstopping?

Hoewel commerciële ontstoppers effectief kunnen zijn voor veel voorkomende verstoppingen, zijn ze niet altijd geschikt voor elke soort blokkade. Het is essentieel om het etiket te lezen en te zorgen dat het product bedoeld is voor het type verstopping dat je hebt. Bovendien kunnen sommige chemicaliën schadelijk zijn voor bepaalde soorten leidingen of schade toebrengen aan je septic tank systeem.

Hoe vaak moet ik mijn afvoer reinigen om verstoppingen te voorkomen?

Het is een goed idee om je afvoer minimaal één keer per week te spoelen met heet water. Voor extra bescherming kun je maandelijks een natuurlijke reiniging met baking soda en azijn overwegen.

Is het veilig om kokend water door een PVC afvoer te gieten?

Hoewel kokend water effectief kan zijn bij het afbreken van vet, kan het te heet zijn voor PVC-leidingen en deze beschadigen of vervormen. Het is beter om heel warm water uit de kraan te gebruiken in plaats van kokend water voor PVC afvoeren.

Wat zijn veilige alternatieven voor chemische ontstoppers?

Baking soda en azijn zijn populaire en veilige alternatieven die vaak worden gebruikt. Een andere methode is het gebruik van een mengsel van zout, baking soda en warm water, gevolgd door het gieten van azijn.

Wanneer moet ik echt een professional inschakelen?

Als je hebt geprobeerd de verstopping zelf op te lossen met verschillende methoden en het probleem blijft bestaan of terugkomt, is het waarschijnlijk tijd om een professional in te schakelen. Zij hebben de tools en expertise om het probleem effectief aan te pakken.

Meer tips

theeaanslag verwijderen

Theeaanslag verwijderen: Effectieve tips en trucs

Theeaanslag kan zich snel ophopen op uw favoriete mokken, theepotten en andere servies, waardoor ze...

Lees verder

zilver schoonmaken

Zelf zilver schoonmaken: Huismiddeltjes die werken

Zelf zilver schoonmaken kan een kosteneffectieve en bevredigende manier zijn om uw kostbare stukken te...

Lees verder

gele voegen in de badkamer

Gele voegen in de badkamer schoonmaken: De beste methodes

Gele voegen in de badkamer kunnen een doorn in het oog zijn en de uitstraling...

Lees verder

kaarsvet verwijderen

De beste tips over kaarsvet verwijderen zonder vlekken achter te laten

Kaarsen kunnen een gezellige en warme sfeer creëren, maar als het kaarsvet op meubels, vloeren...

Lees verder

Fruitvliegjes

De oorzaken van fruitvliegjes en hoe je ze voorkomt

Fruitvliegjes zijn kleine, maar zeer vervelende insecten die vaak voorkomen in onze keukens, vooral tijdens...

Lees verder

afvoer reinigen

Regelmatig je afvoer reinigen: tips voor het voorkomen van verstopping

Een verstopte afvoer kan voor veel ongemak zorgen in huis. Of het nu gaat om...

Lees verder

Kledingverzorging made easy: Een overzicht van alle was symbolen

Het verzorgen van je kleding kan een uitdaging zijn, vooral als je niet precies weet...

Lees verder

Koffievlek verwijderen

Snelle en effectieve methodes om een koffievlek verwijderen

Het overkomt de beste onder ons: je geniet van een heerlijke kop koffie en plotseling...

Lees verder

Houd je gordijnen fris en schoon

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van het interieur in elk huis; ze voegen niet alleen...

Lees verder

Ramen zemen

Glashelder advies: 5 geheimen voor streeploos schone ramen

Ramen zemen is een huishoudelijke taak die vaak wordt uitgesteld tot het laatste moment. Toch...

Lees verder

waterkoker ontkalken

Stap-voor-Stap Gids: Hoe ontkalk je jouw waterkoker effectief?

Het regelmatig ontkalken van je waterkoker is essentieel voor zowel de levensduur van het apparaat...

Lees verder

douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken: Eenvoudige stappen voor een schonere douchekop

Kalkaanslag op je douchekop kan leiden tot een verminderde waterstroom en een ongelijke spray, wat...

Lees verder

Vacatures bij jou in de buurt

Werken bij Docura

Huishoudelijke hulp medewerker Amersfoort

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Amersfoort

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Vakantiekracht In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Gooise Meren

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Gooise Meren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Ermelo

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Ermelo

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Soest

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Soest

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bilthoven

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bilthoven

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Harderwijk

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Harderwijk

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bilthoven

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bilthoven

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Elburg

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Elburg

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bussum

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bussum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Eemnes

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Eemnes

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Oldebroek

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Oldebroek

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist