AAA
Geschreven door Docura Thuiszorg op 22 juni,2023.

Laminaat Schoonmaken: Verleng de levensduur van je vloer

Huishoudelijke hulp nodig?
Bekijk aanbod
Werken bij Docura?
Bekijk vacatures
Deel dit artikel
Laminaat schoonmaken

Laminaat is een populaire keuze voor vloeren vanwege zijn duurzaamheid, betaalbaarheid en esthetische aantrekkingskracht. Het is echter belangrijk om regelmatig voor je laminaatvloer te zorgen door deze schoon te maken en te onderhouden. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je laminaat op de juiste manier kunt schoonmaken, zodat het er jarenlang mooi uit blijft zien.

Wat is laminaat?

Laminaat is samengesteld uit verschillende lagen die zijn samengeperst onder hoge druk. De toplaag van laminaat is gemaakt van een harde, slijtvaste kunststof die het materiaal beschermt tegen krassen en vlekken. De onderste lagen bestaan meestal uit houtvezels die zorgen voor stabiliteit en duurzaamheid.

Waarom is het belangrijk om laminaat schoon te maken?

Het schoonmaken van laminaat is essentieel om de levensduur en de uitstraling van de vloer te behouden. Vuil, stof en vlekken kunnen zich ophopen en de toplaag beschadigen. Bovendien kan een vuile laminaatvloer glad worden, wat een gevaar voor de veiligheid kan vormen. Door regelmatig schoon te maken, behoud je de kwaliteit van je laminaatvloer en zorg je ervoor dat deze er altijd schoon en fris uitziet.

Basisstappen voor het schoonmaken van laminaat

Het schoonmaken van laminaatvloeren vereist enkele basisstappen om ervoor te zorgen dat je vloer goed wordt gereinigd zonder schade aan te richten. Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen:

Veeg regelmatig stof en vuil weg

Om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen en krassen op je laminaatvloer veroorzaken, is het belangrijk om regelmatig te vegen. Gebruik een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte borstel om losliggend vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat je voorzichtig veegt om krassen te voorkomen.

Dweil met een mild reinigingsmiddel

Het dweilen van je laminaatvloer is een effectieve manier om vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik een goed uitgewrongen dweil en een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor laminaatvloeren. Volg altijd de instructies op de verpakking van het reinigingsmiddel. Dompel de dweil niet te veel onder in water om te voorkomen dat er te veel vocht op de vloer terechtkomt.

Vermijd overmatig vocht

Laminaat is gevoelig voor vocht, dus het is belangrijk om overmatig vocht te vermijden bij het schoonmaken. Te veel water kan de vloer beschadigen en leiden tot kromtrekken of vervorming van het laminaat. Zorg ervoor dat je de dweil goed uitwringt voordat je begint met dweilen en vermijd het gebruik van natte doeken of moppen.

Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen

Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen of harde borstels bij het schoonmaken van laminaat. Deze kunnen krassen en beschadigingen veroorzaken op het oppervlak van de vloer. Kies in plaats daarvan voor zachte reinigingsmiddelen en milde schoonmaaktechnieken om je laminaatvloer in optimale staat te houden.

Specifieke schoonmaaktips voor laminaatvloeren

Naast de basisstappen zijn er ook specifieke schoonmaaktips die je kunt volgen om je laminaatvloer in topconditie te houden. Hier zijn enkele handige tips:

Verwijderen van vlekken

Als er vlekken op je laminaatvloer zitten, zoals gemorst voedsel of drank, is het belangrijk om ze snel te verwijderen. Gebruik een zachte doek of keukenpapier om de vlek voorzichtig weg te deppen. Vermijd wrijven, omdat dit de vlek kan verspreiden of het oppervlak kan beschadigen. Als de vlek hardnekkig is, kun je een mild reinigingsmiddel speciaal voor laminaat gebruiken om de vlek voorzichtig te behandelen. Breng een kleine hoeveelheid aan op een zachte doek en dep de vlek voorzichtig totdat deze verdwijnt. Veeg vervolgens het gebied schoon met een schone, vochtige doek en droog het grondig af.

Behandelen van krassen

Als er kleine krassen op je laminaatvloer zitten, kun je proberen ze minder zichtbaar te maken met behulp van speciale laminaat vulmiddelen of reparatiekits die verkrijgbaar zijn in de meeste bouwmarkten. Volg de instructies op de verpakking om de krassen te vullen of te herstellen. Zorg ervoor dat je de juiste kleur kiest die overeenkomt met je laminaatvloer voor het beste resultaat.

Onderhoudstips voor langdurige glans

Om de glans van je laminaatvloer te behouden, zijn er enkele eenvoudige onderhoud tips die je kunt volgen. Plaats viltglijders onder meubelpoten om krassen te voorkomen bij het verplaatsen van meubels. Vermijd het gebruik van rubberen of schurende matten op de vloer, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen. Reinig eventuele gemorste vloeistoffen direct om vlekken te voorkomen. Daarnaast is het aanbevolen om regelmatig een laminaatreiniger te gebruiken die speciaal is ontworpen om de glans en het uiterlijk van je laminaatvloer te behouden.

Wat te doen bij hardnekkige vlekken?

Soms kunnen er hardnekkige vlekken op je laminaatvloer verschijnen. Maar maak je geen zorgen, voor elke soort vlek is er een passende oplossing:

Chocoladevlekken verwijderen

Chocoladevlekken kunnen een uitdaging zijn. Wanneer chocolade smelt en in je laminaat trekt, lijkt het misschien een onmogelijke taak om deze vlekken te verwijderen. Gelukkig zijn er methoden om chocoladevlekken te verwijderen die effectief zijn.

Rode wijn vlek verwijderen

Rode wijnvlekken staan bekend als enkele van de moeilijkste vlekken om te verwijderen. De sleutel is om snel te handelen om te voorkomen dat de wijn in je laminaat trekt. Volg deze stappen om rode wijn vlekken te verwijderen en je vloer zal er weer als nieuw uitzien.

Olijfolie vlek verwijderen

Olijfolie is heerlijk in de keuken, maar kan een lastige vlek op je laminaat achterlaten. Gelukkig is er een effectieve methode om olijfolie vlekken te verwijderen waardoor je vloer er weer vlekkeloos uit zal zien.

7. Conclusie

Het schoonmaken en onderhouden van je laminaatvloer is essentieel om de duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht ervan te behouden. Door regelmatig te vegen en te dweilen met milde reinigingsmiddelen, kun je vuil, stof en vlekken verwijderen zonder de vloer te beschadigen. Het vermijden van overmatig vocht en het gebruik van schurende reinigingsmiddelen is van cruciaal belang om de integriteit van het laminaat te behouden. Daarnaast zijn er specifieke tips om vlekken en krassen te behandelen en de glans van je laminaatvloer te behouden. Door deze richtlijnen te volgen, kun je genieten van een prachtige en goed onderhouden laminaatvloer in je huis.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn laminaatvloer schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om je laminaatvloer minstens één keer per week te vegen en eens in de paar weken te dweilen met een mild reinigingsmiddel.

Kan ik een stoomreiniger gebruiken op laminaat?

Nee, het gebruik van een stoomreiniger op laminaat wordt over het algemeen afgeraden vanwege het risico op schade aan het laminaat.

Wat moet ik doen als er water gemorst wordt op laminaat?

Het is belangrijk om gemorst water direct op te drogen met een absorberende doek of keukenpapier om schade aan het laminaat te voorkomen. Dep het gemorste water grondig op en zorg ervoor dat er geen vocht achterblijft op de vloer.

Kan ik laminaat polish gebruiken om mijn vloer te laten glanzen?

In de meeste gevallen is het niet nodig om laminaat polish te gebruiken, omdat laminaatvloeren meestal al een beschermende toplaag hebben die voor glans zorgt. Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van de vloer is over het algemeen voldoende om de glans te behouden. Als je echter merkt dat de glans na verloop van tijd vervaagt, kun je ervoor kiezen om een speciale laminaat polish te gebruiken volgens de instructies op de verpakking.

Hoe kan ik mijn laminaat beschermen tegen krassen?

Om je laminaatvloer te beschermen tegen krassen, is het raadzaam om viltglijders onder meubelpoten te plaatsen, zodat ze soepel over de vloer kunnen glijden zonder krassen te veroorzaken. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen of het slepen van zware objecten over het laminaat, omdat dit krassen kan veroorzaken. Wees voorzichtig bij het verplaatsen van meubels en til ze indien mogelijk op in plaats van ze over de vloer te slepen.

Meer tips

Houd Je Gordijnen Fris en Schoon met Deze Wasadviezen

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van het interieur in elk huis; ze voegen niet alleen...

Lees verder

Houd Je Gordijnen Fris en Schoon met Deze Wasadviezen

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van het interieur in elk huis; ze voegen niet alleen...

Lees verder

Glashelder advies: 5 geheimen voor streeploos schone ramen

Ramen zemen is een huishoudelijke taak die vaak wordt uitgesteld tot het laatste moment. Toch...

Lees verder

Stap-voor-Stap Gids: Hoe ontkalk je jouw waterkoker effectief?

Het regelmatig ontkalken van je waterkoker is essentieel voor zowel de levensduur van het apparaat...

Lees verder

Een douchekop ontkalken: Eenvoudige stappen voor een schonere douchekop

Kalkaanslag op je douchekop kan leiden tot een verminderde waterstroom en een ongelijke spray, wat...

Lees verder

Hoe maak je een afzuigkap grondig schoon?

Het regelmatig schoonmaken van je afzuigkap is een essentieel onderdeel van keukenonderhoud. Niet alleen bevordert...

Lees verder

Stap voor stap lamellen Reinigen

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je lamellen schoon te maken? Of...

Lees verder

Gemakkelijk koffievlekken verwijderen

Heb je ooit je ochtendkoffie over je kleding gemorst en je afgevraagd hoe je die...

Lees verder

Schimmel in de Badkamer, dit doe je er tegen

Heb je ooit zwarte of groene vlekken in je badkamer opgemerkt? Dit zijn vaak tekenen...

Lees verder

Kalkaanslag Verwijderen: Effectieve Methoden en Tips

Wat is kalkaanslag en waarom moet je het verwijderen? Heb je ooit die witte, korstachtige...

Lees verder

Milieuvriendelijk Schoonmaken: Een Nieuwe Trend in Huis

In de wereld van vandaag wordt milieubewustzijn steeds belangrijker. Dit geldt ook voor het schoonmaken...

Lees verder

Huisdiergeuren Neutraliseren: Een Fris Huis met Natuurlijke Methoden

Huisdieren zijn een bron van vreugde en gezelschap in vele huishoudens. Echter, zij kunnen ook...

Lees verder

Vacatures bij jou in de buurt

Werken bij Docura

Huishoudelijke hulp medewerker Elburg

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Elburg

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Student/bijbaan In overleg

 • Tot € 16,49 per uur

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Houten

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Houten

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Gooise Meren

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Gooise Meren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Eemnes

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Eemnes

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker De Bilt

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • De Bilt

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Wijdemeren

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Wijdemeren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Blaricum

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Blaricum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bussum

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bussum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bunnik

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bunnik

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Huizen

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Huizen

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Zeist

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Zeist

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist