Je kent het wel: je hebt net de vieze vaat gewassen maar het lijkt alsof je bestek nooit écht helemaal schoon wordt. Er blijven strepen achter, vlekken verdwijnen niet, en soms lijkt het alsof de geur van het afwasmiddel achterblijft. Gelukkig is bestek schoonmaken makkelijker dan je denkt. Met de juiste tips en technieken zorg je voor een schone vaat zonder gedoe. In deze gids nemen we alles met je door: van afwassen met de hand tot slimme trucs om hardnekkige vlekken te verwijderen.
Waarom is schoon bestek belangrijk?
Bestek schoonmaken klinkt misschien simpel, maar goed reinigen is essentieel. Niet alleen omdat vies bestek er onaantrekkelijk uitziet, maar ook om hygiënische redenen. Restjes etenswaar kunnen bacteriën aantrekken, wat niet bepaald gezond is. Bovendien kan het niet goed reinigen van je bestek de levensduur verkorten.
Als je direct na het eten de vuile vaat afspoelt, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Dit voorkomt dat etensresten opdrogen en je bij het afwassen met koud water of warm water extra hard moet schrobben. Zo blijf je altijd verzekerd van glanzende vorken, lepels en messen. Maar hoe moet je afwassen? Kan dit met de hand of beter met de vaatwasser?
De basis: afwassen met de hand
Soms is met de hand afwassen de beste optie, zeker voor kwetsbare materialen zoals zilver. Het is ook ideaal als je alleen een paar stuks vuile vaat hebt en niet de hele vaatwasser wilt aanzetten.
Bij afwassen met de hand is een goede voorbereiding het halve werk:
- Begin altijd met het afspoelen van je bestek onder de kraan
- Vul een teiltje met warm water en voeg afwasmiddel toe
- Laat je bestek weken als er hardnekkig vuil op zit.
- Reinig je bestek grondig met een zachte spons, of een afwasborstel
Zodra je klaar bent, is een droogrek voor de afwas handig om je bestek netjes te laten drogen. Je kunt je bestek ook met een theedoek afdrogen, zo voorkom je strepen.
Slimme trucs voor hardnekkig vuil
Als gewone schoonmaakmiddelen niet werken, zijn er altijd slimme huishoudelijke oplossingen die je kunt proberen:
- Soda: Los wat soda op in heet water en laat je bestek weken om vet en hardnekkig vuil los te maken.
- Azijn: Meng azijn met water om strepen en dofheid te verwijderen. Dit werkt vooral goed bij glazen. Je moet hierbij wel eerst je glazen spoelen met koud water voordat je begint.
- Citroen: Voor een frisse geur en glans kun je je bestek inwrijven met een halve citroen.
Deze methodes zijn niet alleen effectief, maar ook milieuvriendelijk. Na het schoonmaken kun je je bestek poetsen met een zachte doek voor extra glans.
Hoe houd je zilver en RVS glanzend?
Zilver en roestvrijstaal (RVS) vereisen een andere aanpak. Gebruik voor zilver een speciale zilverpoets om de glans te herstellen. Dit wordt ook wel het poleren van bestek genoemd. Een andere truc is afwassen met soda: week het bestek in een oplossing van soda en water en wrijf het daarna droog met een zachte doek.
Roestvrij staal kan gauw strepen of vlekken krijgen. Gebruik hiervoor een mix van azijn en water. Ook RVS bestek kan je poleren. Het is ook belangrijk om je bestek te beschermen tegen krassen door het niet tegen andere metalen aan te laten schuren, bijvoorbeeld in de vaatwasser.
Je kunt andere items van zilver of RVS zoals je pannen meteen meenemen tijdens het bestek schoonmaken. Een aangebrande RVS pan schoonmaken doe je echter het best door hem eerst goed te laten weken in warm water.
Kan afwassen zonder afwasmiddel?
Soms heb je geen afwasmiddel bij de hand. Geen zorgen, want je kunt ook prima schoonmaken zonder speciaal afwasmiddel. Er zijn genoeg alternatieven die je waarschijnlijk al in huis hebt. Gebruik eerst warm water om vetresten los te maken. Gebruik daarna een spons of een zachte doek om vuil voorzichtig te verwijderen. Vervolgens kun je een beetje soda of azijn toevoegen. Soda werkt uitstekend tegen vet en vuil, en azijn helpt bij het verwijderen van dofheid en strepen.
Hoe droog en bewaar je je bestek?
Na het schoonmaken is het belangrijk om je bestek goed te drogen. Een vaat droogrek is ideaal voor luchtdrogen. Dit kun je gemakkelijk voor RVS bestek doen, maar voor zilver is het echter beter om alles direct met een doek af te nemen.
Bij het opbergen kun je zilveren bestek het beste apart bewaren om oxidatie te voorkomen. Voor zowel RVS als zilver bestek is een lade-indeler handig, zodat stukken elkaar niet raken en er geen krassen ontstaan.
Hoe haal je vlekken van je bestek?
Vlekken op je bestek? Geen zorgen, die krijg je er zo af.
- Watervlekken: De vlekken van opgedroogd water haal je weg met een beetje azijn en water. Even poetsen en daarna goed afdrogen met een doek.
- Thee- of koffievlekken: Aanslag op lepels? Laat ze weken in warm water met soda en boen ze daarna schoon.
- Roestvlekken: Roest op je bestek? Leg je bestek even in een bakje met water en azijn. Mocht dat niet werken, bekijk dan al onze tips voor het verwijderen van roestvlekken.
- Vetvlekken: Voor vettige plekken werkt warm water met een beetje afwasmiddel of citroensap perfect.
Met een paar simpele trucjes is je bestek zo weer schoon en glanzend!
Veelgemaakte fouten bij bestek schoonmaken
Wanneer je zilver bestek hebt, gebruik dan absoluut geen allesreiniger omdat dit het materiaal kan beschadigen. Laat ook je bestek ook niet te lang in water liggen, vooral niet als je een mix van materialen hebt. Dit kan leiden tot oxidatie of roest. Gebruik nooit een vaatdoek die je eerder voor andere schoonmaaktaken hebt gebruikt – hygiëne is belangrijk!
Veel mensen die een vaatwasser gebruiken plaatsen het bestek verkeerd in de vaatwasser. Zorg er altijd voor dat messen niet met de snijvlakken naar beneden liggen, om beschadigingen te voorkomen.
Kortom. of je nu de hele afwas doet of alleen even de vuile vaat op het aanrecht opruimt, met de juiste aanpak krijg je altijd glanzend en hygiënisch bestek. Gebruik slimme schoonmaaktips zoals afwassen met soda of het poleren van bestek om alles er als spic en span uit te laten zien.
Wil je meer tips voor in de keuken? Bekijk dan onze gidsen over magnetron schoonmaken of je inductieplaat schoonmaken en houd je keuken in topconditie!