Zoekt u iemand die u één of meer dagen per week ondersteuning in huis kan bieden met schoonmaken, bedden opmaken, de was en de ramen zemen? Huishoudelijke ondersteuning vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO (Wet maatschappelijke Ondersteuning), waar de huishoudelijke ondersteuning onder valt. Zij zullen een indicatie opstellen aan de hand van een huisbezoek. Hierbij wordt het aantal uren per week bepaalt waarop u huishoudelijke ondersteuning ontvangt. Het kan zijn dat dit elke week is of om de week. Het aantal uur per week dat u hulp in huis ontvangt, bepaalt de gemeente dus ook.
Wat mag een huishoudelijke medewerker niet doen
Huishoudelijke ondersteuning heeft alleen betrekking op het schoonmaakwerk in uw woning. Daar hoort niet het onderhouden van de tuin, wassen van een auto opruimen van een schuur of het schoonmaken van de stoep bij. De ramen aan de buitenkant van de woning vallen niet onder de afgegeven indicatie. Het doen van boodschappen, uitlaten van de hond of ophalen van de kinderen uit school of van de opvang behoren niet tot de taken van een huishoudelijke hulp. Net als het verplaatsen van zware meubels.
Ook het helpen met het verhuizen van zware objecten is geen taak van een huishoudelijke hulp. U wilt natuurlijk ook niet dat hij of zij gewond raakt. Verhuizen kunt u dan ook maar beter overlaten aan professionals.
Welke taken mag een huishoudelijke hulp wel doen
Werkzaamheden die een huishoudelijke hulp doet, bestaan uit het schoonmaken van verschillende vertrekken binnenshuis. Het verschilt uiteraard per huishouden wat een huishoudelijke hulp daar wel of niet kan en mag doen. De werkzaamheden die bij het standaard takenpakket van een huishoudelijke hulp behoren zijn:
- Stofzuigen
- Dweilen
- Afstoffen hoog, laag, middel
- Schoonmaken van de keuken, badkamer en toilet
- Ramen lappen (alleen aan de binnenkant)
- Verschonen van beddengoed
Soms kan een gemeente een was indicatie afgeven. En zullen dan taken gedaan worden als:
- Was in en uit de machine halen
- Opvouwen van de was
- Soms komt het voor dat er gestreken wordt
Wat doet een huishoudelijke medewerker in twee uur
In twee uur kunnen basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen en het schoonmaken van de keuken en badkamer worden uitgevoerd.
Wat valt er onder zwaar huishoudelijk werk
Onder zwaar huishoudelijk werk valt stofzuigen, schrobben, dweilen en soppen, het schoonhouden van sanitair en keuken en het verschonen van de bedden.
Zo vraagt u huishoudelijke ondersteuning aan
Heeft u ondersteuning nodig in het huishouden? De gemeente regelt de vergoeding voor ondersteuning in de huishouding. Dit wordt ingekocht via het Wmo-loket. Of u voor deze zorg in aanmerking komt, zal eerst beoordeeld moeten worden door de gemeente.
De eerste stap is daarom het telefonisch contact opnemen met het Wmo-loket in uw gemeente. Hier kunt u vervolgens een verzoek tot ondersteuning indienen. Wanneer – na een door hen uitgevoerd onderzoek – blijkt dat u in aanmerking komt voor een vergoeding, ontvangt u van hen een indicatie (beschikking) voor huishoudelijke hulp. U betaalt dan zelf alleen een maandelijkse bijdrage van €19,-.Wilt u meer informatie over hulp in huis of over hoe u in aanmerking komt voor een indicatie? Of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
Wil jij werken in de huishoudelijke hulp? Bekijk onze thuiszorg vacatures en huishoudelijke hulp vacatures!