AAA
Geschreven door Docura Thuiszorg op 27 maart,2023.

Een afzuigkap grondig schoonmaken

Huishoudelijke hulp nodig?
Bekijk aanbod
Werken bij Docura?
Bekijk vacatures
Deel dit artikel

Een afzuigkap is een essentieel onderdeel van elke keuken. Het helpt bij het verwijderen van rook, dampen en geuren die vrijkomen tijdens het koken. Maar een afzuigkap kan ook vuil en vet verzamelen, wat niet alleen onhygiënisch is, maar ook de efficiëntie van de afzuigkap kan verminderen en de lucht in de keuken kan vervuilen. In dit artikel bespreken we hoe je je afzuigkap schoon kunt maken en goed kunt onderhouden.

Heb jij een passie voor het zorgen voor anderen? Overweeg je schoonmaken als jouw beroep? Neem dan een kijkje bij onze huishoudelijke hulp vacatures.

Gebruik warm water

Het gebruik van warm water is een van de beste manieren om de afzuigkap schoon te maken. Warm water helpt bij het losweken van vet en vuil dat is opgebouwd in de afzuigkap. Het is belangrijk om het water niet te heet te maken, anders kan het de afzuigkap beschadigen. Laat het water dus op een matige temperatuur lopen en maak een zachte doek nat. Gebruik de natte doek om de afzuigkap af te vegen en verwijder het vuil.

Gebruik schoon water

Naast het gebruik van warm water, is het belangrijk om schoon water te gebruiken tijdens het schoonmaken van de afzuigkap. Schoon water zorgt ervoor dat er geen zeepresten achterblijven op de afzuigkap. Zeepresten kunnen leiden tot ophoping van vuil en kunnen de afzuigkap beschadigen. Gebruik daarom altijd schoon water om de afzuigkap af te spoelen nadat je het hebt schoongemaakt. Je kunt ook een kleine hoeveelheid azijn toevoegen aan het water om eventuele zeepresten te verwijderen.

Gebruik een zachte doek

Het gebruik van een zachte doek is essentieel om de afzuigkap schoon te maken. Een zachte doek kan helpen om krassen en andere beschadigingen te voorkomen tijdens het schoonmaken. Kies een doek die niet te ruw of schurend is, zoals een microvezeldoek. Dit soort doekjes zijn zacht en absorberend, waardoor ze perfect zijn voor het schoonmaken van de afzuigkap. Gebruik nooit een schuursponsje of staalwol, omdat dit de afwerking van de afzuigkap kan beschadigen.

Gebruik baking soda

Baking soda is een geweldige natuurlijke reiniger die kan helpen bij het verwijderen van vuil en vet uit de afzuigkap. Maak een pasta van baking soda en water en breng dit aan op de vetophopingen op de afzuigkap. Laat het een paar minuten intrekken en gebruik dan een zachte doek om het vuil weg te vegen. Baking soda kan ook helpen om eventuele geurtjes te verwijderen die zijn ontstaan door het koken. Na het gebruik van baking soda, is het belangrijk om de afzuigkap af te spoelen met schoon water en goed te drogen met een zachte doek.

Na verloop van tijd

Na verloop van tijd kan er een flinke ophoping van vuil en vet ontstaan in de afzuigkap, wat het schoonmaken moeilijker kan maken. In dit geval kan het nodig zijn om meer diepgaande schoonmaakmethodes te gebruiken, zoals het demonteren van de afzuigkap en het reinigen van de afzonderlijke onderdelen. Zorg ervoor dat je de handleiding van de afzuigkap raadpleegt voordat je begint met het demonteren van de afzuigkap, om er zeker van te zijn dat je het op de juiste manier doet en de afzuigkap niet beschadigt. Als je niet zeker weet hoe je de afzuigkap moet demonteren, kun je het beste een professional inschakelen om het voor je te doen. Het is ook belangrijk om regelmatig de filters van de afzuigkap te controleren en te vervangen indien nodig. Dit zal ervoor zorgen dat de afzuigkap efficiënt blijft werken en zal helpen om de lucht in de keuken gezond en schoon te houden.

Vervang de filters van je afzuigkap

Het is belangrijk om regelmatig de filters in je afzuigkap te vervangen. Dit zorgt ervoor dat je afzuigkap optimaal blijft werken en dat de lucht in je keuken goed wordt gefilterd. De meeste afzuigkappen hebben vervangbare filters die gemakkelijk te vervangen zijn. Raadpleeg de handleiding van je afzuigkap om te weten hoe vaak de filters moeten worden vervangen.

Als je merkt dat je afzuigkap niet meer goed werkt, kan het zijn dat de filters vol zitten met vet en vuil. Het vervangen van de filters kan dit probleem oplossen en ervoor zorgen dat je afzuigkap weer goed werkt.

Onderhoud je afzuigkap goed

Naast het regelmatig vervangen van de filters is het belangrijk om je afzuigkap goed te onderhouden. Dit betekent dat je regelmatig de afzuigkap moet schoonmaken en controleren of er geen vuil of vetophopingen zijn ontstaan.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de afzuigkap goed is geïnstalleerd en goed is aangesloten op het ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat de afzuigkap optimaal werkt en dat de lucht in je keuken goed wordt gefilterd.

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je afzuigkap en het vervangen van de filters is essentieel voor een schone en veilige keuken. Door gebruik te maken van warm water, schoon water, een zachte doek en baking soda kun je op een effectieve manier je afzuigkap schoonmaken. Het is ook belangrijk om te weten wanneer de filters moeten worden vervangen en om je afzuigkap goed te onderhouden. Door deze tips op te volgen kun je ervoor zorgen dat je afzuigkap optimaal blijft werken en dat de lucht in je keuken schoon en gezond blijft.

Veel gestelde vragen

Hoe krijg ik de roosters van de afzuigkap schoon?

Om de roosters van de afzuigkap schoon te maken, kun je ze het beste verwijderen en in warm water met een ontvetter laten weken. Gebruik daarna een zachte borstel of spons om eventuele overgebleven vet- en vuilresten te verwijderen. Spoel de roosters af met schoon water en laat ze drogen voordat je ze weer terugplaatst.

Hoe krijg je vet van de afzuigkap?

Vet van de afzuigkap kun je het beste verwijderen met warm water en een ontvetter. Gebruik een zachte doek of spons en wrijf het vet weg met cirkelvormige bewegingen. Als het vet erg hardnekkig is, kun je ook baking soda gebruiken. Maak een pasta van baking soda en water en breng dit aan op het vet. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het dan weg met een vochtige doek.

Hoe krijg ik mijn roestvrijstalen afzuigkap streeploos schoon?

Om je roestvrijstalen afzuigkap streeploos schoon te maken, kun je het beste een zachte doek gebruiken en deze licht bevochtigen met water of een speciale roestvrijstaal reiniger. Wrijf vervolgens zachtjes over het oppervlak in de richting van de korrel van het roestvrijstaal. Maak het daarna droog met een schone, droge doek.

Hoe maak je afzuigkap schoon met baking soda?

Om je afzuigkap schoon te maken met baking soda, maak je een pasta van baking soda en water. Breng de pasta aan op de delen van de afzuigkap die je wilt reinigen en laat het een paar minuten intrekken. Gebruik een zachte doek of spons om de pasta weg te vegen en eventuele vet- en vuilresten te verwijderen. Spoel de afzuigkap af met schoon water en droog het af met een schone doek.

Wat is een goede ontvetter voor afzuigkap?

Er zijn verschillende ontvetters die geschikt zijn voor het reinigen van je afzuigkap. Een van de meest effectieve is een ontvetter op basis van citrus. Deze ontvetters zijn krachtig genoeg om het vet en vuil van je afzuigkap te verwijderen, maar zijn ook veilig voor het milieu en je gezondheid. Andere opties zijn ontvetters op basis van ammoniak of speciale afzuigkapreinigers.

Hoe vaak moet je je afzuigkap schoonmaken?

Het is aan te raden om je afzuigkap minstens eens per maand schoon te maken. Als je vaak kookt en veel gebruik maakt van je afzuigkap, is het beter om het vaker schoon te maken, bijvoorbeeld eens per week. Zorg er ook voor dat je de filters regelmatig vervangt en controleert of er geen vet- en vuilresten achterblijven op de binnenkant van de afzuigkap.

Meer tips

Magnetron schoonmaken

Magnetron schoonmaken: Van dagelijkse reiniging tot hardnekkige vlekken

Iedereen kent het wel: je hebt snel een maaltijd in de magnetron opgewarmd en voor...

Lees verder

aquarium reinigen

Aquarium reinigen: Hoe voorkom je algen en vuil? Praktische tips!

Een aquarium is niet alleen een esthetisch verrijkend element in uw woonruimte, maar het dient...

Lees verder

Roest verwijderen

Roest verwijderen in huis: Stap-voor-stap naar een glanzend resultaat!

Roest in huis is een alomtegenwoordig probleem dat veel huiseigenaren treft. Deze ongewenste bruine vlekken...

Lees verder

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen: Van eenvoudige trucs tot expert tips!

Of het nu gaat om je terras, je tuinmeubels of zelfs plekken binnenshuis, groene aanslag...

Lees verder

Airfryer schoonmaken

Airfryer schoonmaken: Verleng de levensduur met deze essentiële stappen

De Airfryer is een revolutie in de keuken geworden, waardoor gezondere maaltijden bereid kunnen worden...

Lees verder

Gordijnen reinigen

Gordijnen reinigen: Stappenplan, tips & veelgemaakte fouten onthuld!

Gordijnen zijn een essentieel onderdeel van ons interieur. Ze geven niet alleen sfeer aan een...

Lees verder

Huisstofmijt bestrijden

Huisstofmijt bestrijden: Ultieme gids om allergieën te stoppen

Huisstofmijt is een microscopisch klein beestje dat zich voedt met dode huidcellen en zich graag...

Lees verder

Schimmel Verwijderen

Schimmel verwijderen: Deskundige tips voor snelle resultaten!

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen onaangenaam is voor het oog,...

Lees verder

Koffiezetapparaat reinigen

Koffiezetapparaat reinigen: Ontdek de top tips voor lange levensduur

Je koffiezetapparaat is een essentieel onderdeel van je dagelijkse routine. Het zorgt voor dat heerlijke...

Lees verder

ramen wassen

Ramen wassen: Essentiële tips voor een kristalhelder uitzicht!

Het wassen van je ramen kan soms een behoorlijke klus lijken, maar met de juiste...

Lees verder

dweilen met azijn

Dweilen met azijn: Dé natuurlijke oplossing die je moet proberen!

Op zoek naar een natuurlijk, betrouwbaar en effectief schoonmaakmiddel voor je vloeren? Dweilen met azijn...

Lees verder

beddengoed wassen

Beddengoed wassen: Tips voor stralend schoon linnen!

Je brengt ongeveer een derde van je leven door in bed. Daarom is het van...

Lees verder

Vacatures bij jou in de buurt

Werken bij Docura

Huishoudelijke hulp medewerker Houten

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Houten

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Zeist

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Zeist

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Naarden

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Naarden

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Student/bijbaan In overleg

 • Tot € 16,01 per uur

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Nieuwegein

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Nieuwegein

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Soesterberg

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Soesterberg

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Utrecht

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Utrecht

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bussum

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bussum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Harderwijk

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Harderwijk

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Hoevelaken

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Hoevelaken

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Zeewolde

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Zeewolde

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Hilversum

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Hilversum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist