AAA
Geschreven door Docura Thuiszorg op 13 september,2023.

Beddengoed wassen: Tips voor stralend schoon linnen!

Huishoudelijke hulp nodig?
Bekijk aanbod
Werken bij Docura?
Bekijk vacatures
Deel dit artikel
beddengoed wassen

Je brengt ongeveer een derde van je leven door in bed. Daarom is het van essentieel belang dat je slaapt op schoon beddengoed. Maar hoe zorg je ervoor dat je beddengoed altijd fris en schoon is? In dit artikel lees je alles over beddengoed wassen.

Waarom is het belangrijk?

Het wassen van beddengoed gaat verder dan alleen het fris ruiken. Regelmatig wassen is essentieel voor zowel je gezondheid als comfort. Gedurende de nacht verzamelen zweet, huidschilfers, oliën en bacteriën zich op je lakens. Het niet wassen van je beddengoed kan leiden tot allergieën en huidirritaties. Bovendien kan schoon beddengoed ook zorgen voor een betere nachtrust.

Hoe vaak moet je het wassen?

Het wordt algemeen aanbevolen om je beddengoed minstens één keer per twee weken te wassen. Echter, als je nachtelijk veel zweet, huisdieren in bed hebt, of als je ziek bent geweest, is het verstandig om dit vaker te doen. Vooral in de zomer, wanneer de nachten warmer zijn, kan het nodig zijn om het beddengoed wekelijks te wassen voor optimaal comfort en hygiëne.

Kussenslopen

Kussenslopen dienen regelmatig gewassen te worden om ophoping van zweet, haaroliën en huidcellen te voorkomen. Als je denkt aan alles wat je kussen ‘s nachts opvangt, zoals haar, zweet en huidcellen, is het geen verrassing dat een frisse, schone kussensloop essentieel is voor je hygiëne en huidgezondheid.

Stap voor stap gids

Het wassen van beddengoed kan in eerste instantie eenvoudig lijken, maar er zijn bepaalde stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je lakens, dekbedden en kussenslopen zo lang mogelijk meegaan. Deze gids zal je helpen om elk aspect van het wassen van beddengoed te begrijpen en uit te voeren.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je je beddengoed in de wasmachine gooit, is het essentieel om een paar voorbereidende stappen te volgen. Dit helpt niet alleen om het beste resultaat te bereiken, maar bespaart ook tijd en energie op de lange termijn.

Sorteren

Sorteren is de eerste stap en een cruciaal onderdeel van het wasproces. Door zorgvuldig te sorteren op kleur, materiaal en wasinstructies, voorkom je ongelukjes zoals kleurdoorloop. Bovendien behoud je door het juist te sorteren de integriteit en levensduur van elk stuk beddengoed.

Voorbehandeling

Het aanpakken van vlekken vóór de hoofdwas is essentieel. Afhankelijk van de oorsprong van de vlek kunnen verschillende methoden en producten nodig zijn. Het is ook belangrijk om te beseffen dat sommige vlekken directe aandacht vereisen, terwijl andere even kunnen wachten.

Het wassen

Tijdens het wassen zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Naast de juiste temperatuur en het juiste wasmiddel, moet je de trommelcapaciteit van de wasmachine in acht nemen. Te vol beladen kan de efficiëntie van de wascyclus beïnvloeden en resulteren in minder schoon beddengoed.

Drogen en opbergen

De droogfase is net zo cruciaal als het wassen. Beddengoed dat niet goed droogt, kan schimmel en bacteriën aantrekken. Het is ook essentieel om op de juiste manier te vouwen en op te bergen, zodat het beddengoed fris blijft en klaar is voor het volgende gebruik.

Handige tips

Er zijn talloze trucs en huismiddeltjes die kunnen bijdragen aan een effectievere wasbeurt. Bijvoorbeeld, het gebruik van schoonmaakazijn kan helpen om de zachtheid van lakens te behouden en ze een frisse geur te geven.

Hardnekkige Vlekken Aanpakken

Het overkomt ons allemaal wel eens: je knoeit per ongeluk rode wijn of chocolade op je beddengoed en zit vervolgens met een hardnekkige vlek die moeilijk te verwijderen is. Gelukkig zijn er specifieke methoden om deze vlekken aan te pakken. Lees hier meer over chocoladevlekken verwijderen en rode wijnvlekken verwijderen.

Beddengoed wassen en milieuoverwegingen

Overweeg milieuvriendelijke wasmiddelen te gebruiken die minder schadelijke chemicaliën bevatten. Het besparen van water door alleen te wassen wanneer nodig en het vermijden van de droger zijn ook manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen bij het wassen van beddengoed.

Milieuvriendelijke wasmiddelen

Kies voor wasmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn en vrij van fosfaten en agressieve chemicaliën. Deze middelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook zachter voor je beddengoed en je huid. Een goed voorbeeld van een natuurlijk en effectief reinigingsmiddel is baking soda.

Water- en energiebesparing

Overweeg een wasmachine met een hoge energie-efficiëntie aan te schaffen. Deze machines verbruiken minder water en energie, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu. Was daarnaast altijd met volle ladingen om water en energie te besparen. Kies ook voor koud of lauw water waar mogelijk, aangezien het verwarmen van water veel energie kost.

Natuurlijk drogen

Zoals eerder vermeld, is het luchtdrogen van beddengoed de meest milieuvriendelijke methode. Drogers verbruiken veel energie en kunnen je beddengoed beschadigen door de hitte. Overweeg een waslijn of droogrek te gebruiken. Als je toch een droger moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze efficiënt werkt, maak het pluizenfilter regelmatig schoon en droog op de laagste temperatuur.

Veelgemaakte fouten voorkomen

Het is gemakkelijk om fouten te maken, vooral als je nieuw bent in het wassen van beddengoed. Of het nu gaat om het kiezen van de verkeerde temperatuur, het gebruik van te veel wasmiddel of het negeren van wasetiketten, deze sectie helpt je om veelvoorkomende valkuilen te vermijden.

Conclusie

Het wassen van beddengoed is essentieel voor de hygiëne en het comfort van je slaapomgeving. Door deze gids te volgen, kun je niet alleen genieten van schoon en fris beddengoed, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Wees je bewust van je keuzes, en je beddengoed – en de planeet – zal je dankbaar zijn.

FAQ’s

Hoe vaak moet ik mijn beddengoed wassen?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om je beddengoed eens per week of eens in de twee weken te wassen. Als je nachtelijk zweet of als je ziek bent geweest, is het echter raadzaam om je beddengoed vaker te wassen.

Kan ik wit en gekleurd beddengoed samen wassen?

Het is het beste om wit beddengoed apart te wassen van gekleurd beddengoed om verkleuring te voorkomen. Wit beddengoed kan namelijk andere kleuren opnemen, wat kan leiden tot een grauwe of vale kleur.

Welk wasmiddel moet ik gebruiken voor mijn beddengoed?

Gebruik een mild wasmiddel dat specifiek is gemaakt voor de stof van je beddengoed. Voor wit beddengoed kan een wasmiddel met bleekmiddel handig zijn. Als je op zoek bent naar natuurlijke schoonmaakmiddelen, kun je schoonmaken met baking soda overwegen.

Op welke temperatuur moet ik mijn beddengoed wassen?

Over het algemeen is het goed om beddengoed te wassen op een temperatuur tussen de 40°C en 60°C. Voor fijnere stoffen en gekleurd beddengoed kun je overwegen om op een lagere temperatuur te wassen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn beddengoed zacht blijft na het wassen?

Om je beddengoed zacht te houden, kun je wasverzachter gebruiken. Een andere methode is om een half kopje witte azijn aan de spoelcyclus toe te voegen. Dit werkt als een natuurlijke wasverzachter en helpt ook om eventuele zeepresten te verwijderen.

Meer tips

Magnetron schoonmaken

Magnetron schoonmaken: Van dagelijkse reiniging tot hardnekkige vlekken

Iedereen kent het wel: je hebt snel een maaltijd in de magnetron opgewarmd en voor...

Lees verder

aquarium reinigen

Aquarium reinigen: Hoe voorkom je algen en vuil? Praktische tips!

Een aquarium is niet alleen een esthetisch verrijkend element in uw woonruimte, maar het dient...

Lees verder

Roest verwijderen

Roest verwijderen in huis: Stap-voor-stap naar een glanzend resultaat!

Roest in huis is een alomtegenwoordig probleem dat veel huiseigenaren treft. Deze ongewenste bruine vlekken...

Lees verder

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen: Van eenvoudige trucs tot expert tips!

Of het nu gaat om je terras, je tuinmeubels of zelfs plekken binnenshuis, groene aanslag...

Lees verder

Airfryer schoonmaken

Airfryer schoonmaken: Verleng de levensduur met deze essentiële stappen

De Airfryer is een revolutie in de keuken geworden, waardoor gezondere maaltijden bereid kunnen worden...

Lees verder

Gordijnen reinigen

Gordijnen reinigen: Stappenplan, tips & veelgemaakte fouten onthuld!

Gordijnen zijn een essentieel onderdeel van ons interieur. Ze geven niet alleen sfeer aan een...

Lees verder

Huisstofmijt bestrijden

Huisstofmijt bestrijden: Ultieme gids om allergieën te stoppen

Huisstofmijt is een microscopisch klein beestje dat zich voedt met dode huidcellen en zich graag...

Lees verder

Schimmel Verwijderen

Schimmel verwijderen: Deskundige tips voor snelle resultaten!

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen onaangenaam is voor het oog,...

Lees verder

Koffiezetapparaat reinigen

Koffiezetapparaat reinigen: Ontdek de top tips voor lange levensduur

Je koffiezetapparaat is een essentieel onderdeel van je dagelijkse routine. Het zorgt voor dat heerlijke...

Lees verder

ramen wassen

Ramen wassen: Essentiële tips voor een kristalhelder uitzicht!

Het wassen van je ramen kan soms een behoorlijke klus lijken, maar met de juiste...

Lees verder

dweilen met azijn

Dweilen met azijn: Dé natuurlijke oplossing die je moet proberen!

Op zoek naar een natuurlijk, betrouwbaar en effectief schoonmaakmiddel voor je vloeren? Dweilen met azijn...

Lees verder

afvoer verstopt keuken

Afvoer verstopt keuken? Snelle oplossingen die echt werken!

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: een verstopte keukenafvoer. Het is een...

Lees verder

Vacatures bij jou in de buurt

Werken bij Docura

Huishoudelijke hulp medewerker Soest

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Soest

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Eemnes

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Eemnes

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Nieuwegein

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Nieuwegein

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Huizen

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Huizen

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Oldebroek

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Oldebroek

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Soesterberg

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Soesterberg

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Ermelo

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Ermelo

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Zeewolde

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Zeewolde

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bussum

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bussum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Houten

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Houten

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Wijdemeren

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Wijdemeren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Zeist

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Zeist

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist