AAA
Geschreven door Docura Thuiszorg op 19 juni,2023.

Luxaflex schoonmaken: Dé gids voor schitterende luxaflex

Huishoudelijke hulp nodig?
Bekijk aanbod
Werken bij Docura?
Bekijk vacatures
Deel dit artikel
Luxaflex schoonmaken

Luxaflex is een populaire vorm van raamdecoratie die veel voordelen biedt. Ze bestaan uit horizontale jaloezieën die verkrijgbaar zijn in verschillende materialen, zoals aluminium, hout en kunststof. Luxaflex kunnen een stijlvolle toevoeging zijn aan elk interieur, maar het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om hun uitstraling en functionaliteit te behouden.

Wat zijn luxaflex?

Luxaflex, ook wel bekend als horizontale jaloezieën, zijn raamdecoratie die bestaat uit meerdere horizontale lamellen die aan elkaar zijn bevestigd. Deze lamellen kunnen worden gekanteld om lichtinval en privacy te regelen. Luxaflex zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, kleuren en materialen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende interieurstijlen.

Waarom is het belangrijk om luxaflex schoon te maken?

Het regelmatig schoonmaken van luxaflex heeft verschillende voordelen. Ten eerste helpt het verwijderen van stof, vuil en allergenen van de lamellen om een gezondere en schonere leefomgeving te creëren. Luxaflex kan stof en allergenen aantrekken, vooral als ze zich in de buurt van ramen bevinden. Daarom is het belangrijk om ze schoon te houden, vooral als je last hebt van allergieën.

Daarnaast zorgt regelmatig schoonmaken ervoor dat je luxaflex er fris en nieuw uitzien. Stofophoping en vlekken kunnen de uitstraling van de luxaflex beïnvloeden, waardoor ze er ouder en minder aantrekkelijk uitzien. Door ze regelmatig schoon te maken, behoud je hun oorspronkelijke uitstraling en verleng je de levensduur.

Hoe vaak moet je luxaflex schoonmaken?

Het aanbevolen schoonmaakschema voor luxaflex is minimaal één keer per maand. Dit zorgt ervoor dat stof en vuil zich niet kunnen ophopen en maakt het schoonmaken een eenvoudige taak. Natuurlijk kan de frequentie van het schoonmaken variëren, afhankelijk van de omgeving en persoonlijke voorkeuren. Als je bijvoorbeeld in een stoffige omgeving woont of last hebt van allergieën, kan vaker schoonmaken nodig zijn.

Benodigdheden voor het schoonmaken van luxaflex

Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van je luxaflex, is het handig om de benodigde schoonmaakbenodigdheden bij de hand te hebben. Hier zijn enkele items die je nodig hebt:

 1. Stofdoek of plumeau: Gebruik een zachte stofdoek of plumeau om stof van de lamellen te verwijderen. Dit helpt bij het eerste verwijderen van losse stofdeeltjes.
 2. Milde reinigingsoplossing: Maak een milde reinigingsoplossing door een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel toe te voegen aan een emmer met lauw water. Dit zal dienen als de reinigingsoplossing voor de luxaflex.
 3. Spons of zachte borstel: Gebruik een zachte spons of borstel om de luxaflex voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat de spons of borstel schoon en niet schurend is om beschadiging van de lamellen te voorkomen.
 4. Schone doek of handdoek: Houd een schone doek of handdoek bij de hand om overtollig water op te vangen en de luxaflex af te drogen.

Stapsgewijze instructies voor het schoonmaken van luxaflex

Hier is een stapsgewijze handleiding om je luxaflex grondig schoon te maken:

Stof verwijderen

Begin met het verwijderen van losse stofdeeltjes van de luxaflex. Gebruik een stofdoek of plumeau om voorzichtig over de lamellen te gaan. Werk van boven naar beneden en vergeet niet zowel de boven- als de onderkant van de lamellen schoon te maken. Dit helpt bij het verwijderen van stof en houdt de luxaflex stofvrij.

Vlekken behandelen

Als er hardnekkige vlekken op de luxaflex zitten, kun je een milde reinigingsoplossing gebruiken om ze te behandelen. Dompel een zachte spons of borstel in de reinigingsoplossing en breng het voorzichtig aan op de vlekken. Wrijf zachtjes over de vlekken totdat ze verdwijnen. Zorg ervoor dat je de lamellen niet te hard schrobt om beschadiging te voorkomen.

Reinigen van de luxaflex

Vul een emmer met lauw water en voeg een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel toe om een reinigingsoplossing te maken. Neem een schone spons of borstel en dompel deze in de reinigingsoplossing. Knijp overtollig water uit en maak de lamellen voorzichtig schoon door ze af te vegen met de spons of borstel. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle lamellen grondig reinigt.

Droogmaken en ophangen

Na het reinigen van de luxaflex is het belangrijk om ze goed te drogen. Gebruik een schone doek of handdoek om overtollig water op te vangen en de lamellen voorzichtig droog te maken. Zorg ervoor dat de luxaflex volledig droog is voordat je ze weer ophangt om schimmel- of vochtschade te voorkomen.

Extra tips voor het onderhouden van luxaflex

Naast het regelmatig schoonmaken van je luxaflex, zijn hier nog enkele extra tips om ze in goede staat te houden:

 • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, omdat deze de lamellen kunnen beschadigen.
 • Als je luxaflex van hout hebt, zorg er dan voor dat je een reinigingsoplossing gebruikt die geschikt is voor houten oppervlakken. Volg de aanbevelingen van de fabrikant of raadpleeg een professional voor specifieke instructies.
 • Controleer regelmatig de koorden en bedieningssystemen van de luxaflex. Als er sprake is van losse of beschadigde koorden, laat deze dan repareren om een soepele werking te garanderen.
 • Vermijd het blootstellen van de luxaflex aan overmatig vocht of vochtige omstandigheden, omdat dit kan leiden tot schimmel- of schimmelgroei. Zorg ervoor dat de luxaflex goed droog is voordat je ze weer ophangt.
 • Bij het schoonmaken van aluminium luxaflex, vermijdt het gebruik van schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek en een mild reinigingsmiddel.
 • Overweeg periodiek onderhoud door een professionele reinigingsdienst. Deze diensten kunnen gespecialiseerde reinigingsmethoden en -producten gebruiken om je luxaflex grondig schoon te maken en hun levensduur te verlengen.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van luxaflex

Hoe vaak moet ik mijn luxaflex schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om je luxaflex minstens één keer per maand schoon te maken. Dit voorkomt ophoping van stof en vuil en houdt ze in goede staat.

Kan ik mijn luxaflex in de wasmachine wassen?

Nee, luxaflex kan niet in de wasmachine worden gewassen. De materialen en mechanische onderdelen kunnen beschadigd raken. Het is het beste om ze met de hand schoon te maken volgens de instructies op de website over luxaflex schoonmaken.

Hoe kan ik hardnekkige vlekken van mijn luxaflex verwijderen?

Hardnekkige vlekken kunnen worden behandeld met een milde reinigingsoplossing en voorzichtig te wrijven met een zachte spons of borstel. Als de vlekken aanhouden, kun je overwegen om een professionele reinigingsdienst in te schakelen of de website raadplegen over het verwijderen van hardnekkige vlekken. Hier zijn enkele tips over hoe je bijvoorbeeld rode wijn vlekken en olijfolie vlekken kunt verwijderen.

Mag ik schoonmaakmiddelen gebruiken op mijn luxaflex?

Ja, je kunt milde reinigingsmiddelen zoals afwasmiddel gebruiken om je luxaflex schoon te maken. Zorg ervoor dat je een mild reinigingsmiddel gebruikt en vermijd agressieve chemicaliën die de lamellen kunnen beschadigen. Je kunt ook overwegen om schoon te maken met baking soda.

Kan ik mijn luxaflex laten reinigen door een professional?

Ja, als je geen tijd hebt om je luxaflex zelf schoon te maken of als je hardnekkige vlekken hebt die niet verdwijnen, kun je overwegen om een professionele reinigingsdienst in te schakelen. Deze diensten hebben de expertise en apparatuur om je luxaflex grondig schoon te maken en ze er als nieuw uit te laten zien.

Meer tips

Magnetron schoonmaken

Magnetron schoonmaken: Van dagelijkse reiniging tot hardnekkige vlekken

Iedereen kent het wel: je hebt snel een maaltijd in de magnetron opgewarmd en voor...

Lees verder

aquarium reinigen

Aquarium reinigen: Hoe voorkom je algen en vuil? Praktische tips!

Een aquarium is niet alleen een esthetisch verrijkend element in uw woonruimte, maar het dient...

Lees verder

Roest verwijderen

Roest verwijderen in huis: Stap-voor-stap naar een glanzend resultaat!

Roest in huis is een alomtegenwoordig probleem dat veel huiseigenaren treft. Deze ongewenste bruine vlekken...

Lees verder

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen: Van eenvoudige trucs tot expert tips!

Of het nu gaat om je terras, je tuinmeubels of zelfs plekken binnenshuis, groene aanslag...

Lees verder

Airfryer schoonmaken

Airfryer schoonmaken: Verleng de levensduur met deze essentiële stappen

De Airfryer is een revolutie in de keuken geworden, waardoor gezondere maaltijden bereid kunnen worden...

Lees verder

Gordijnen reinigen

Gordijnen reinigen: Stappenplan, tips & veelgemaakte fouten onthuld!

Gordijnen zijn een essentieel onderdeel van ons interieur. Ze geven niet alleen sfeer aan een...

Lees verder

Huisstofmijt bestrijden

Huisstofmijt bestrijden: Ultieme gids om allergieën te stoppen

Huisstofmijt is een microscopisch klein beestje dat zich voedt met dode huidcellen en zich graag...

Lees verder

Schimmel Verwijderen

Schimmel verwijderen: Deskundige tips voor snelle resultaten!

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen onaangenaam is voor het oog,...

Lees verder

Koffiezetapparaat reinigen

Koffiezetapparaat reinigen: Ontdek de top tips voor lange levensduur

Je koffiezetapparaat is een essentieel onderdeel van je dagelijkse routine. Het zorgt voor dat heerlijke...

Lees verder

ramen wassen

Ramen wassen: Essentiële tips voor een kristalhelder uitzicht!

Het wassen van je ramen kan soms een behoorlijke klus lijken, maar met de juiste...

Lees verder

dweilen met azijn

Dweilen met azijn: Dé natuurlijke oplossing die je moet proberen!

Op zoek naar een natuurlijk, betrouwbaar en effectief schoonmaakmiddel voor je vloeren? Dweilen met azijn...

Lees verder

beddengoed wassen

Beddengoed wassen: Tips voor stralend schoon linnen!

Je brengt ongeveer een derde van je leven door in bed. Daarom is het van...

Lees verder

Vacatures bij jou in de buurt

Werken bij Docura

Huishoudelijke hulp medewerker Leusden

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Leusden

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Gooise Meren

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Gooise Meren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Oldebroek

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Oldebroek

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Hattemerbroek

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Hattemerbroek

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Nunspeet

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Nunspeet

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Putten

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Putten

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Nijkerk

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Nijkerk

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Laren

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Laren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Student/bijbaan In overleg

 • Tot € 16,01 per uur

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Eemnes

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Eemnes

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Houten

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Houten

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Ijsselstein

 • Tot € 16,01 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Ijsselstein

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist