AAA
Geschreven door Docura Thuiszorg op 19 juni,2023.

Jaloezieën schoonmaken: Dé gids voor schitterende jaloezieën.

Huishoudelijke hulp nodig?
Bekijk aanbod
Werken bij Docura?
Bekijk vacatures
Deel dit artikel
Luxaflex schoonmaken

jaloezieën zijn een populaire vorm van raamdecoratie die veel voordelen biedt. Ze bestaan uit horizontale jaloezieën die verkrijgbaar zijn in verschillende materialen, zoals aluminium, hout en kunststof. Jaloezieënkunnen een stijlvolle toevoeging zijn aan elk interieur, maar het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om hun uitstraling en functionaliteit te behouden.

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën, zijn raamdecoratie die bestaat uit meerdere horizontale lamellen die aan elkaar zijn bevestigd. Deze lamellen kunnen worden gekanteld om lichtinval en privacy te regelen. Jaloezieënzijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, kleuren en materialen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende interieurstijlen.

Waarom is het belangrijk om jaloezieën schoon te maken?

Het regelmatig schoonmaken van jaloezieën heeft verschillende voordelen. Ten eerste helpt het verwijderen van stof, vuil en allergenen van de lamellen om een gezondere en schonere leefomgeving te creëren. Jaloezieën kunnen stof en allergenen aantrekken, vooral als ze zich in de buurt van ramen bevinden. Daarom is het belangrijk om ze schoon te houden, vooral als je last hebt van allergieën.

Daarnaast zorgt regelmatig schoonmaken ervoor dat je jaloezieën er fris en nieuw uitzien. Stofophoping en vlekken kunnen de uitstraling van de jaloezieën beïnvloeden, waardoor ze er ouder en minder aantrekkelijk uitzien. Door ze regelmatig schoon te maken, behoud je hun oorspronkelijke uitstraling en verleng je de levensduur.

Hoe vaak moet je jaloezieën schoonmaken?

Het aanbevolen schoonmaakschema voor jaloezieën is minimaal één keer per maand. Dit zorgt ervoor dat stof en vuil zich niet kunnen ophopen en maakt het schoonmaken een eenvoudige taak. Natuurlijk kan de frequentie van het schoonmaken variëren, afhankelijk van de omgeving en persoonlijke voorkeuren. Als je bijvoorbeeld in een stoffige omgeving woont of last hebt van allergieën, kan vaker schoonmaken nodig zijn.

Benodigdheden voor het schoonmaken van jaloezieën

Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van je jaloezieën, is het handig om de benodigde schoonmaakbenodigdheden bij de hand te hebben. Hier zijn enkele items die je nodig hebt:

 1. Stofdoek of plumeau: Gebruik een zachte stofdoek of plumeau om stof van de lamellen te verwijderen. Dit helpt bij het eerste verwijderen van losse stofdeeltjes.
 2. Milde reinigingsoplossing: Maak een milde reinigingsoplossing door een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel toe te voegen aan een emmer met lauw water. Dit zal dienen als de reinigingsoplossing voor de jaloezieën.
 3. Spons of zachte borstel: Gebruik een zachte spons of borstel om de jaloezieën voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat de spons of borstel schoon en niet schurend is om beschadiging van de lamellen te voorkomen.
 4. Schone doek of handdoek: Houd een schone doek of handdoek bij de hand om overtollig water op te vangen en de jaloezieën af te drogen.

Stapsgewijze instructies voor het schoonmaken van jaloezieën

Hier is een stapsgewijze handleiding om je jaloezieën grondig schoon te maken:

Stof verwijderen

Begin met het verwijderen van losse stofdeeltjes van de jaloezieën. Gebruik een stofdoek of plumeau om voorzichtig over de lamellen te gaan. Werk van boven naar beneden en vergeet niet zowel de boven- als de onderkant van de lamellen schoon te maken. Dit helpt bij het verwijderen van stof en houdt de jaloezieën stofvrij.

Vlekken behandelen

Als er hardnekkige vlekken op de jaloezieën zitten, kun je een milde reinigingsoplossing gebruiken om ze te behandelen. Dompel een zachte spons of borstel in de reinigingsoplossing en breng het voorzichtig aan op de vlekken. Wrijf zachtjes over de vlekken totdat ze verdwijnen. Zorg ervoor dat je de lamellen niet te hard schrobt om beschadiging te voorkomen.

Reinigen van de jaloezieën

Vul een emmer met lauw water en voeg een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel toe om een reinigingsoplossing te maken. Neem een schone spons of borstel en dompel deze in de reinigingsoplossing. Knijp overtollig water uit en maak de lamellen voorzichtig schoon door ze af te vegen met de spons of borstel. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle lamellen grondig reinigt.

Droogmaken en ophangen

Na het reinigen van de jaloezieën is het belangrijk om ze goed te drogen. Gebruik een schone doek of handdoek om overtollig water op te vangen en de lamellen voorzichtig droog te maken. Zorg ervoor dat de jaloezieën volledig droog is voordat je ze weer ophangt om schimmel- of vochtschade te voorkomen.

Extra tips voor het onderhouden van jaloezieën

Naast het regelmatig schoonmaken van je jaloezieën, zijn hier nog enkele extra tips om ze in goede staat te houden:

 • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, omdat deze de lamellen kunnen beschadigen.
 • Als je jaloezieën van hout hebt, zorg er dan voor dat je een reinigingsoplossing gebruikt die geschikt is voor houten oppervlakken. Volg de aanbevelingen van de fabrikant of raadpleeg een professional voor specifieke instructies.
 • Controleer regelmatig de koorden en bedieningssystemen van de jaloezieën. Als er sprake is van losse of beschadigde koorden, laat deze dan repareren om een soepele werking te garanderen.
 • Vermijd het blootstellen van de jaloezieën aan overmatig vocht of vochtige omstandigheden, omdat dit kan leiden tot schimmel- of schimmelgroei. Zorg ervoor dat de jaloezieën goed droog is voordat je ze weer ophangt.
 • Bij het schoonmaken van aluminium jaloezieën, vermijdt het gebruik van schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek en een mild reinigingsmiddel.
 • Overweeg periodiek onderhoud door een professionele reinigingsdienst. Deze diensten kunnen gespecialiseerde reinigingsmethoden en -producten gebruiken om je jaloezieën grondig schoon te maken en hun levensduur te verlengen.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van jaloezieën

Hoe vaak moet ik mijn jaloezieën schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om je jaloezieën minstens één keer per maand schoon te maken. Dit voorkomt ophoping van stof en vuil en houdt ze in goede staat.

Kan ik mijn jaloezieën in de wasmachine wassen?

Nee, jaloezieën kunnen niet in de wasmachine worden gewassen. De materialen en mechanische onderdelen kunnen beschadigd raken. Het is het beste om ze met de hand schoon te maken volgens de instructies op de website over jaloezieën schoonmaken.

Hoe kan ik hardnekkige vlekken van mijn jaloezieën verwijderen?

Hardnekkige vlekken kunnen worden behandeld met een milde reinigingsoplossing en voorzichtig te wrijven met een zachte spons of borstel. Als de vlekken aanhouden, kun je overwegen om een professionele reinigingsdienst in te schakelen of de website raadplegen over het verwijderen van hardnekkige vlekken. Hier zijn enkele tips over hoe je bijvoorbeeld rode wijn vlekken en olijfolie vlekken kunt verwijderen.

Mag ik schoonmaakmiddelen gebruiken op mijn jaloezieën?

Ja, je kunt milde reinigingsmiddelen zoals afwasmiddel gebruiken om je jaloezieën schoon te maken. Zorg ervoor dat je een mild reinigingsmiddel gebruikt en vermijd agressieve chemicaliën die de lamellen kunnen beschadigen. Je kunt ook overwegen om schoon te maken met baking soda.

Kan ik mijn jaloezieën laten reinigen door een professional?

Ja, als je geen tijd hebt om je jaloezieën zelf schoon te maken of als je hardnekkige vlekken hebt die niet verdwijnen, kun je overwegen om een professionele reinigingsdienst in te schakelen. Deze diensten hebben de expertise en apparatuur om je jaloezieën grondig schoon te maken en ze er als nieuw uit te laten zien.

Meer tips

Houd Je Gordijnen Fris en Schoon met Deze Wasadviezen

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van het interieur in elk huis; ze voegen niet alleen...

Lees verder

Houd Je Gordijnen Fris en Schoon met Deze Wasadviezen

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van het interieur in elk huis; ze voegen niet alleen...

Lees verder

Glashelder advies: 5 geheimen voor streeploos schone ramen

Ramen zemen is een huishoudelijke taak die vaak wordt uitgesteld tot het laatste moment. Toch...

Lees verder

Stap-voor-Stap Gids: Hoe ontkalk je jouw waterkoker effectief?

Het regelmatig ontkalken van je waterkoker is essentieel voor zowel de levensduur van het apparaat...

Lees verder

Een douchekop ontkalken: Eenvoudige stappen voor een schonere douchekop

Kalkaanslag op je douchekop kan leiden tot een verminderde waterstroom en een ongelijke spray, wat...

Lees verder

Hoe maak je een afzuigkap grondig schoon?

Het regelmatig schoonmaken van je afzuigkap is een essentieel onderdeel van keukenonderhoud. Niet alleen bevordert...

Lees verder

Stap voor stap lamellen Reinigen

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je lamellen schoon te maken? Of...

Lees verder

Gemakkelijk koffievlekken verwijderen

Heb je ooit je ochtendkoffie over je kleding gemorst en je afgevraagd hoe je die...

Lees verder

Schimmel in de Badkamer, dit doe je er tegen

Heb je ooit zwarte of groene vlekken in je badkamer opgemerkt? Dit zijn vaak tekenen...

Lees verder

Kalkaanslag Verwijderen: Effectieve Methoden en Tips

Wat is kalkaanslag en waarom moet je het verwijderen? Heb je ooit die witte, korstachtige...

Lees verder

Milieuvriendelijk Schoonmaken: Een Nieuwe Trend in Huis

In de wereld van vandaag wordt milieubewustzijn steeds belangrijker. Dit geldt ook voor het schoonmaken...

Lees verder

Huisdiergeuren Neutraliseren: Een Fris Huis met Natuurlijke Methoden

Huisdieren zijn een bron van vreugde en gezelschap in vele huishoudens. Echter, zij kunnen ook...

Lees verder

Vacatures bij jou in de buurt

Werken bij Docura

Huishoudelijke hulp medewerker Elburg

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Elburg

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Student/bijbaan In overleg

 • Tot € 16,49 per uur

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • In overleg

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Houten

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Houten

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Gooise Meren

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Gooise Meren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Eemnes

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Eemnes

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker De Bilt

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • De Bilt

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Wijdemeren

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Wijdemeren

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Blaricum

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Blaricum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bussum

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bussum

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Bunnik

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Bunnik

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Huizen

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Huizen

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist

Huishoudelijke hulp medewerker Zeist

 • Tot € 16,49 per uur

 • 8% vakantiegeld

 • 8,33% eindejaarsuitkering

 • Zeist

 • Parttime - tot 28 uur p/w

 • Geen ervaring vereist